House of Light by Warren and Mahoney

A house designed to seeking peace and light, where suppression of color and its wide windows are focal points that enhance the interior and create a wonderful visual openness.
Nothing better than read the architects description:
House of Light
¨The business couple who commissioned this house were looking for a dwelling that would work on a number of levels.  First, they wanted a functional home that would be easy to use.  Second, they wanted a place to entertain their wide circle of friends (including overseas visitors).  And third, they wanted a place of spiritual calm and clarity.  They also wanted a house which, while being generous in scale, would be simply expressed without ostentatious materials.
Early in the design discussion it was agreed that some key factors would help to achieve these objectives. These included suppressing colour, limiting the variety of materials, integrating simple, strong landscaping gestures, and giving the built form a visual openness.  It was also agreed that the quality of the natural light would play an essential part in bringing these factors together.
The house is notable for the way in which it explores the process of arrival, and movement through the spaces, in a deliberate and sequential way. Movement to the interior of the house is delayed by a large, shallow plane of water, allowing the visitor to be conscious of the gradual movement into a private world. The screening of the street front allows for a high degree of openness within the site, and there are unusual levels of transparency through the facades to the large plot of land beyond, engaging the entire site with the house.
The house is slightly elevated to create a sense of transition from building to landscape and to allow the mass of the building to appear as light as possible.  Generous roof overhangs provide for effective sun shading for the highly glazed pavilion component, while also providing transitional outdoor living zones which are integral with the casual living spaces and kitchen.
Automated solar blinds are augmented with localised, carefully-concealed air-conditioning, and double glazing to achieve high levels of comfort in warm afternoon sun conditions.  The ground floor slab, wall and roof construction are all heavily insulated to limit heat loss and heat gain, and create an even living environment.
A palette of light timber veneer, terrazite tiled flooring, frosted glass and simple white interiors are used throughout to produce a calm and uniform interior.¨
Advertisements