Annie Recidence / Asian Roots and Transparencies…

Annie Residence by Bercy Chen Studio LP

 

The Annie Residence uses so many large glass walls that it seems like an open air living space between primary colors that stand between them and define the different areas within the house. The architects used large glass sheets to make sure spatial continuity between the indoor and outdoor spaces.

The transparency of the walls and water gardens not only give light and reflex, they also create a perfect balance between building and nature.
The house  located in South Austin on a small infill lot. The house is a certified city of Austin green building project and scored 3 stars out of the highest possible 5 star rating. Sustainable principles of design incorporated throughout.
Descriptions from the architects:
The house built for two families in Austin and is split into two living areas. The house consists of two pavilions connected by a glass hallway.
The design was greatly influenced by different regions and cultures. Both the use of the roof as an outdoor living space and the shading devices derived from Moorish architecture. The water and the spatial continuity between inside and outside inspired by Asian architecture. while the structural transparency of the volumes and the minimalist aspect of the interior derived from Japanese pavilions.
The house  constructed of a modular steel frame. The frame infilled with prefab thermasteel panels to minimize construction on-site waste. The structural frame exposed, showing the construction process and articulating the house’s facades. The repetitive modular method, as well as the prefabrication allowed for greater efficiency during construction.
Advertisements